Fabrica Architecture
Massing Daylight envelope study.
Jesus Green Studio
Site and Surrounding Area The empty site is located on within the Jesus Green conservation area. The site has been empty for a number of years. The proposal is to use this unique opportunity to infill this long disused site to provide a single dwelling home that in its massing respects the density and scale of the adjacent buildings and improves the street frontage by restoring the garden wall. ENVIRONMENTAL STRATEGY AND APPROACH A number of passive solutions have been established to provide a solid environmental strategy: - The site is oriented east west. Window openings have been carefully considered to maximise daylight and sunlight in winter but prevent overheating. Size and position of the opening have been tested with environmental modeling software. - Opening roof lights oriented towards the north will maximise daylight and aid fast natural cooling of the house by adopting a chimney stack effect. - The adoption of materials with high thermal mass such as concrete to the lower floor are carefully balanced in relation to the internal heights with increased benefits of controlled cooling and heating cycles. - A lightweight construction adopted to above ground structures, will provide a faster environmental response and increased control of the naturally ventilated spaces. - The proposed method of construction is in engineered internal Structural Insulated Panels, which is an environmentally friendly construction, reduces construction time on site, increases airtightness and can be future-proofed towards a more sustainable living. - Extensive Green roof to support a variety of plants and ecosystem. - The house has been designed based on 1bed/2person model guidance and standards provided by the London Housing Design Guide, and can be adapted to meet Lifetime Homes criteria. DESIGN PRINCIPLES Two-storey house organised in 2 parts: • A service volume that includes the entrance lobby, the stair, the bathroom, the kitchen and storage spaces. • A living volume that includes the open living room/dining and bedroom areas. Access to the property is via an external courtyard concealed behind the timber fence treatment of the main elevation. This area also provides bicycle storage, recycling/waste bins and electrical/ gas meters. The bedroom is pulled back from the external walls to allow good levels of natural light into the lower ground areas below. The open plan area at lower ground floor, with double height areas, provides a comfortable living/kitchen environment. This proposed design intends to limit the impact on the existing street frontage by providing visual continuation of the existing garden wall and fence.

<

Pinterest Twitter
Instagram Behance
  •  

Fabrica Architecture
Site and Surrounding Area The empty site is located on within the Jesus Green conservation area. The site has been empty for a number of years. The proposal is to use this unique opportunity to infill this long disused site to provide a single dwelling home that in its massing respects the density and scale of the adjacent buildings and improves the street frontage by restoring the garden wall.
ENVIRONMENTAL STRATEGY AND APPROACH A number of passive solutions have been established to provide a solid environmental strategy: - The site is oriented east west. Window openings have been carefully considered to maximise daylight and sunlight in winter but prevent overheating. Size and position of the opening have been tested with environmental modeling software. - Opening roof lights oriented towards the north will maximise daylight and aid fast natural cooling of the house by adopting a chimney stack effect. - The adoption of materials with high thermal mass such as concrete to the lower floor are carefully balanced in relation to the internal heights with increased benefits of controlled cooling and heating cycles. - A lightweight construction adopted to above ground structures, will provide a faster environmental response and increased control of the naturally ventilated spaces. - The proposed method of construction is in engineered internal Structural Insulated Panels, which is an environmentally friendly construction, reduces construction time on site, increases airtightness and can be future-proofed towards a more sustainable living. - Extensive Green roof to support a variety of plants and ecosystem. - The house has been designed based on 1bed/2person model guidance and standards provided by the London Housing Design Guide, and can be adapted to meet Lifetime Homes criteria.
Massing Daylight envelope study.
DESIGN PRINCIPLES Two-storey house organised in 2 parts: • A service volume that includes the entrance lobby, the stair, the bathroom, the kitchen and storage spaces. • A living volume that includes the open living room/dining and bedroom areas. Access to the property is via an external courtyard concealed behind the timber fence treatment of the main elevation. This area also provides bicycle storage, recycling/waste bins and electrical/ gas meters. The bedroom is pulled back from the external walls to allow good levels of natural light into the lower ground areas below. The open plan area at lower ground floor, with double height areas, provides a comfortable living/kitchen environment. This proposed design intends to limit the impact on the existing street frontage by providing visual continuation of the existing garden wall and fence.
Jesus Green Studio
Pinterest Twitter
Instagram Behance
Fabrica Architecture
Site and Surrounding Area The empty site is located on within the Jesus Green conservation area. The site has been empty for a number of years. The proposal is to use this unique opportunity to infill this long disused site to provide a single dwelling home that in its massing respects the density and scale of the adjacent buildings and improves the street frontage by restoring the garden wall.
ENVIRONMENTAL STRATEGY AND APPROACH A number of passive solutions have been established to provide a solid environmental strategy: - The site is oriented east west. Window openings have been carefully considered to maximise daylight and sunlight in winter but prevent overheating. Size and position of the opening have been tested with environmental modeling software. - Opening roof lights oriented towards the north will maximise daylight and aid fast natural cooling of the house by adopting a chimney stack effect. - The adoption of materials with high thermal mass such as concrete to the lower floor are carefully balanced in relation to the internal heights with increased benefits of controlled cooling and heating cycles. - A lightweight construction adopted to above ground structures, will provide a faster environmental response and increased control of the naturally ventilated spaces. - The proposed method of construction is in engineered internal Structural Insulated Panels, which is an environmentally friendly construction, reduces construction time on site, increases airtightness and can be future-proofed towards a more sustainable living. - Extensive Green roof to support a variety of plants and ecosystem. - The house has been designed based on 1bed/2person model guidance and standards provided by the London Housing Design Guide, and can be adapted to meet Lifetime Homes criteria.
Massing Daylight envelope study.
DESIGN PRINCIPLES Two-storey house organised in 2 parts: • A service volume that includes the entrance lobby, the stair, the bathroom, the kitchen and storage spaces. • A living volume that includes the open living room/dining and bedroom areas. Access to the property is via an external courtyard concealed behind the timber fence treatment of the main elevation. This area also provides bicycle storage, recycling/waste bins and electrical/ gas meters. The bedroom is pulled back from the external walls to allow good levels of natural light into the lower ground areas below. The open plan area at lower ground floor, with double height areas, provides a comfortable living/kitchen environment. This proposed design intends to limit the impact on the existing street frontage by providing visual continuation of the existing garden wall and fence.
Jesus Green Studio
Site and Surrounding Area The empty site is located on within the Jesus Green conservation area. The site has been empty for a number of years. The proposal is to use this unique opportunity to infill this long disused site to provide a single dwelling home that in its massing respects the density and scale of the adjacent buildings and improves the street frontage by restoring the garden wall.
ENVIRONMENTAL STRATEGY AND APPROACH A number of passive solutions have been established to provide a solid environmental strategy: - The site is oriented east west. Window openings have been carefully considered to maximise daylight and sunlight in winter but prevent overheating. Size and position of the opening have been tested with environmental modeling software. - Opening roof lights oriented towards the north will maximise daylight and aid fast natural cooling of the house by adopting a chimney stack effect. - The adoption of materials with high thermal mass such as concrete to the lower floor are carefully balanced in relation to the internal heights with increased benefits of controlled cooling and heating cycles. - A lightweight construction adopted to above ground structures, will provide a faster environmental response and increased control of the naturally ventilated spaces. - The proposed method of construction is in engineered internal Structural Insulated Panels, which is an environmentally friendly construction, reduces construction time on site, increases airtightness and can be future-proofed towards a more sustainable living. - Extensive Green roof to support a variety of plants and ecosystem. - The house has been designed based on 1bed/2person model guidance and standards provided by the London Housing Design Guide, and can be adapted to meet Lifetime Homes criteria.
Massing Daylight envelope study.
DESIGN PRINCIPLES Two-storey house organised in 2 parts: • A service volume that includes the entrance lobby, the stair, the bathroom, the kitchen and storage spaces. • A living volume that includes the open living room/dining and bedroom areas. Access to the property is via an external courtyard concealed behind the timber fence treatment of the main elevation. This area also provides bicycle storage, recycling/waste bins and electrical/ gas meters. The bedroom is pulled back from the external walls to allow good levels of natural light into the lower ground areas below. The open plan area at lower ground floor, with double height areas, provides a comfortable living/kitchen environment. This proposed design intends to limit the impact on the existing street frontage by providing visual continuation of the existing garden wall and fence.
Jesus Green Studio
Fabrica Architecture
Site and Surrounding Area The empty site is located on within the Jesus Green conservation area. The site has been empty for a number of years. The proposal is to use this unique opportunity to infill this long disused site to provide a single dwelling home that in its massing respects the density and scale of the adjacent buildings and improves the street frontage by restoring the garden wall. ENVIRONMENTAL STRATEGY AND APPROACH A number of passive solutions have been established to provide a solid environmental strategy: - The site is oriented east west. Window openings have been carefully considered to maximise daylight and sunlight in winter but prevent overheating. Size and position of the opening have been tested with environmental modeling software. - Opening roof lights oriented towards the north will maximise daylight and aid fast natural cooling of the house by adopting a chimney stack effect. - The adoption of materials with high thermal mass such as concrete to the lower floor are carefully balanced in relation to the internal heights with increased benefits of controlled cooling and heating cycles. - A lightweight construction adopted to above ground structures, will provide a faster environmental response and increased control of the naturally ventilated spaces. - The proposed method of construction is in engineered internal Structural Insulated Panels, which is an environmentally friendly construction, reduces construction time on site, increases airtightness and can be future-proofed towards a more sustainable living. - Extensive Green roof to support a variety of plants and ecosystem. - The house has been designed based on 1bed/2person model guidance and standards provided by the London Housing Design Guide, and can be adapted to meet Lifetime Homes criteria.
Massing Daylight envelope study.
DESIGN PRINCIPLES Two-storey house organised in 2 parts: • A service volume that includes the entrance lobby, the stair, the bathroom, the kitchen and storage spaces. • A living volume that includes the open living room/dining and bedroom areas. Access to the property is via an external courtyard concealed behind the timber fence treatment of the main elevation. This area also provides bicycle storage, recycling/waste bins and electrical/ gas meters. The bedroom is pulled back from the external walls to allow good levels of natural light into the lower ground areas below. The open plan area at lower ground floor, with double height areas, provides a comfortable living/kitchen environment. This proposed design intends to limit the impact on the existing street frontage by providing visual continuation of the existing garden wall and fence.
Jesus Green Studio
Pinterest Instagram
Twitter Behance